av Lars Hjälmered (M)
till Utbildningsminister Anna Ekström (S)
Myndiga tonåringar som studerar på gymnasiet behöver inte visa upp sina studieresultat för föräldrarna. Här kan det gå illa för en del elever när den formella rätten att följa upp ungdomarnas studier försvinner. När föräldrarna inte längre har insyn i hur det går i skolan ökar risken för att elever helt lägger av med studierna. I tider som den nuvarande med rådande coronarestriktioner påverkas många med inslag av psykisk ohälsa som följd. Det finns ur alla perspektiv – elevernas, föräldrarnas och samhällets – således anledning att vara särskilt uppmärksam på studieresultaten hos ungdomar som är äldre än 18 år.
I vissa andra sammanhang upphör inte föräldraansvaret då en ungdom fyllt 18 år. Exempelvis ska föräldrar betala underhåll för sina barn under skoltiden om de går i grund- eller gymnasieskolan. Underhållsbidrag ska betalas av den förälder som inte har vårdnaden och inte bor tillsammans med ungdomen. Även en förälder som har vårdnaden men inte bor med detsamma ska betala bidraget, dock längst till dess att ungdomen fyllt 21 år.
Således kan det i dag föreligga skyldighet för föräldrar att försörja de ungdomar som är äldre än 18 år så länge de studerar, samtidigt som föräldrarnas rätt till insyn i hur dessa studier avlöper upphör i samband med myndighetsdagen. Detta är en ordning som saknar logik då det är högst rimligt att föräldrar ges laglig rätt att få ta del av betyg och omdömen och att få möjlighet att ta kontakt med lärare och skolledning för diskussion om hur ungdomens studier avlöper så länge dessa pågår och som längst till 21 års ålder. Allt i syfte att stötta skolgången.
Integritetsaspekterna kan i sammanhanget vara utmanande men går att koppla till en helhetsbedömning där elevens situation i förhållande till föräldrarna bedöms utifrån ett allmänt socialt, försörjnings- och övrigt beroendeperspektiv. Med en väl utformad lösning kan den problematik som beskrivs gå att hantera och därmed ge föräldrar möjlighet att hjälpa sina barn med studierna även efter att de fyllt 18 år.
Med anledning av detta vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström:
Avser ministern att vidta några åtgärder så att vårdnadshavare ska kunna ta del av sina myndiga tonåringars studieresultat?