Fråga 2020/21:596 Fångvårdsanstalter under pandemin

av Lotta Olsson (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Coronapandemin har drabbat oss alla mer eller mindre. Vi tvingas leva ett socialt isolerat liv, bara träffa dem vi bor med eller i undantagsfall andra. Våra äldre ska inte ta emot fler besök än de absolut nödvändiga och vi ska helst inte åka allmänna kommunikationsmedel. Alla som kan uppmanas att arbeta hemifrån och många funktioner i samhället är helt stängda.

Allt detta för att coronapandemin, som nu åter blossat upp igen, inte ska skörda fler dödsoffer och tvinga vår tungt belastade sjukvård in i stabsläge igen. Vi väntar alla på att ett bra fungerande vaccin snart ska finnas att använda för massvaccination av befolkningen.

Våra tunga fångvårdsanstalter är i dessa tider också extra utsatta för smittorisk. Våra anstalter är fulla och ibland delar man till och med rum på anstalten. Dessutom arbetar många nära varandra och miljön blir därmed farlig för alla, om en smitta kommer in på en anstalt. I veckan kunde vi dock läsa om hur anstalter som Kumla nu öppnar upp för utökade besökstider, trots att vi är inne i en väldigt intensiv fas av smittspridningen där övriga samhället går åt fel håll.

Min fråga till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson lyder:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder för att minimera smittorisken med anledning av de utökade besökstiderna på anstalterna?