Fråga 2020/21:594 Elektronisk kommunikation på Sis-boenden

av Louise Meijer (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Ungdomsbrottsligheten blir grövre och grövre. Unga personer begår mord, grova rån, utpressning med mera, och de ingår ofta i kriminella gäng. Enligt ungdomsåklagare så är gängmördarna lika ofta personer under 18 år som över 18 år. Detta är en förfärlig utveckling, och samhället måste göra allt för att stoppa detta.

En person under 18 år som begår ett grovt brott döms oftast till sluten ungdomsvård som avtjänas på en institution som bedrivs av Statens institutionsstyrelse. Det har visat sig att säkerheten är mycket eftersatt på dessa ställen, något som generaldirektören själv medgett. I somras rymde två män från Råbyhemmet. Båda hade hunnit bli myndiga; den ene är dömd för mord och den andre för mordförsök. Det är orimligt att dömda, myndiga, mördare har så lätt att rymma från straffet och komma ut i frihet och fortsätta begå grova brott.

På Sis-hemmen får de intagna ha sina mobiler och datorer. Genom dessa kan de obehindrat ta kontakt med omvärlden och fortsätta sin brottslighet på olika sätt. Rätten att använda elektroniska kommunikationstjänster får begränsas med hänsyn till ordningen eller säkerheten vid ungdomshemmet, eller om det kan motverka den dömdes anpassning i samhället eller annars vara till skada för honom eller henne eller till skada för någon annan. Ett beslut om inskränkning i rätten att använda elektroniska kommunikationstjänster eller ta emot besök får gälla i högst 14 dagar. När det inte längre finns förutsättningar för beslutet ska det upphävas.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder för att förändra tillgången till elektronisk kommunikation på Sis-hemmen?