Fråga 2020/21:590 Verksamhet vid nöjesparker och ambulerande tivolin

av Lars Beckman (M)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Svensk tivolinäring har på grund av myndighetsåtgärder fått ett näringsförbud. På motsvarande sätt har ett näringsförbud påverkat svenska nöjesparker vilket har satt båda branscherna i en mycket allvarlig situation. Dialog har såvitt jag förstått skett under hela året, och ett av problemen är att branschen lyder under ordningslagen vilket innebär att regeringens åtgärder stänger nöjesparkerna medan exempelvis köpcentrum kan ha öppet.

En av Sveriges mest framgångsrika koncerner gör nu stora förluster, och statens stödsystem träffar inte en säsongsbetonad bransch vilket riskerar hela branschens framtid i Sverige.

I andra länder kan nöjesparker ha öppet under kontrollerade former där många åtgärder har vidtagits för att besökarna ska kunna känna sig trygga och säkra, och det vore ju fullt möjligt att vidta liknande åtgärder i Sverige.

Liseberg AB och Svenska Nöjesparksföreningen har överlämnat förslag på lösningar till Folkhälsomyndigheten i sitt yttrande angående myndighetens regeringsuppdrag (04792-2020 och 04794-2020), hur det går att skapa lagrum för hur verksamhet ska kunna bedrivas.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Kommer statsrådet att säkerställa att ambulerande tivolin och nöjesparker kan ha öppet 2021 genom att lagstiftningen förändras i enlighet med bland andra branschens framlagda förslag?