Fråga 2020/21:585 Uteblivna satsningar på friluftslivet

av Ulrika Jörgensen (M)

till Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)

 

Att vistas och röra på sig i naturen har flera positiva effekter på vår egen hälsa och på folkhälsan i stort. Före coronapandemin ägnade sig nio av tio personer i Sverige åt friluftsliv minst någon gång per år. Nu under coronapandemin ser vi en påtaglig ökning av människor som tar sig ut i naturen.

Möjligheten att vara ute i naturen har hela tiden varit öppen, till skillnad från många andra delar av samhället som begränsats. När det är svårigheter att vara fysiskt aktiv inomhus och social isolering är ett faktum, då borde satsningen på friluftslivet vara en än större självklarhet. Men inte i regeringens budget.

Under 2020 tillsköt regeringen 3 miljoner kronor extra för att planera för satsningen Friluftslivets år 2021. Det är tragiskt att konstatera att den utlovade satsningen på friluftslivet har uteblivit. Regeringen har tagit bort satsningen, det vill säga att det finns inga medel för att genomföra Friluftslivets år 2021.

Att regeringen håller anslagen oförändrade till de organisationer som hjälper människor att komma ut i naturen är svårt att förstå, speciellt med tanke på att friluftslivet och att vistas utomhus efterfrågas än mer nu i dessa tider. Vi moderater vill stärka friluftslivet och förstärker stödet till friluftsorganisationer i vår budget.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga miljö- och klimatminister Isabella Lövin:

 

Vad tänker ministern göra för att se till att Friluftslivets år 2021 ska kunna genomföras?