Fråga 2020/21:584 Elförsörjningen i Skåne

av Mats Sander (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Skåne har svårt att få tillräckligt med el. Svenska kraftnät konstaterar i en rapport från 2020 att i elområdena 3 och 4 (som Skåne tillhör) är risken för effektbrist särskilt stor. Effektbristen blir större då kärnkraftsproduktionen vid Ringhals minskar till årsskiftet när en reaktor stängs. I ett underlag till Energimarknadsinspektionen har det också visat sig att elområde 4 inte uppfyller olika lagkrav kring kraftsystemets driftsäkerhet. En anledning är just den låga planerbara elproduktionen i området.

Skånska elkonsumenter har cirka 1 300 procent högre pris på el än de i Norrland vissa dagar enligt Dagens industri. Tillväxtverket menar att 19 000 jobb i Skåne hotas på grund av företags bristande tillgång till el. Företag nekas anslutning till lokala elnät i Skåne. I och med det kan företag varken etablera sig eller växa i Skåne.

Det räcker inte med ökad produktion av vind- och solkraft i södra Sverige, bättre överföringskapacitet och avskaffande av dagens elområdesindelning. Länsstyrelsen Norrbotten har meddelat att Norrland inte längre kan fungera som en garanterad energikälla för södra Sverige. Klimatomställningen av den tunga industrin i norra Sverige kräver mycket el. Sydvästlänken, som ska förstärka överföringskapaciteten mellan mellersta och södra Sverige, förlorar därmed sin funktion. För att elförsörjningen även i Skåne ska kunna gå att lita på måste möjligheten till kärnkraft i södra Sverige undersökas.

Min fråga till statsrådet Anders Ygeman lyder därför:

 

Vilka åtgärder kommer statsrådet att vidta för att säkra elförsörjningen i Skåne?