Fråga 2020/21:583 Myndigheternas och statliga företags hållbarhetsarbete

av Jan Ericson (M)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Myndigheters omorganisationer, flyttningar och byte av lokaler medför ofta stora kostnader. Dessutom medför det stora belastningar på hållbarhetsarbetet genom att stora mängder med kontorsmöbler och utrustning kasseras i samband med omflyttningar. Mycket talar för att detsamma gäller en del omorganisationer och flyttar inom de statligt ägda företagen.

Det finns samtidigt positiva exempel. Under sommaren har Riksrevisionen bytt lokaler. Det är en stor verksamhet med många anställda. Som vice ordförande i riksdagens råd för Riksrevisionen har jag följt arbetet med denna flytt lite extra, och vid rådets möte den 5 november fick hela rådet en dragning om flytten.

Vi fick då beskedet att man haft stort fokus på att genomföra en miljömässigt hållbar flytt. Bland annat har möbler och utrustning i stor utsträckning återanvänts, ibland efter viss renovering, och sådant som inte kunnat användas har skänkts bort i stället för att kasseras. Det som sedan återstår har lämnats till organiserad återvinning.

Detta är tyvärr inte den bild man får av en del andra myndighetsflyttar där man uppenbarligen haft en annan syn på frågorna och i större utsträckning prioriterat nyanskaffningar framför återanvändning. 

Detta är något som kanske borde tas in i ägardirektiven till de statligt ägda företagen. Det vore bra både för miljön och hushållandet med skattebetalarnas pengar.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Avser ministern att agera kraftfullt och tydligare markera att alla de statliga myndigheterna under Näringsdepartementet ska vara ett föredöme när det gäller hållbara myndighetsflyttar och omorganisationer?