Fråga 2020/21:578 Konsumentinformation för säkrare internetköp

av Angelica Lundberg (SD)

till Statsrådet Lena Micko (S)

 

Konsumenträtten i Sverige ska vara stark och tydlig och innebära ett stöd och en trygghet för konsumenter. Den bör innefatta lättillgänglig, viktig information direkt till konsumenter. Sådan information bör även gälla det som rör köp från länder utanför Sverige och EU. Sistnämnda är av extra vikt eftersom köp över internet ökat markant – köp där det brister i krav, kontroller och information om säkerhetsaspekter.

En studie som Elsäkerhetsverket nyligen gjort om elprodukter inhandlade på internet, sålda från företag utanför EU, påvisar behovet av utökade informationsinsatser från berörda myndigheter till konsumenter. Testet omfattade 28 elprodukter köpta på internet och visade att 26 produkter var farliga att använda. Samtliga fick anmärkningar, och i många fall var anmärkningarna grava med risk för allvarliga konsekvenser för användaren. Några av de testade produkterna var nattlampor avsedda för barn och som enligt Elsäkerhetsverket lockar till lek men som visades sig så farliga att de kunde orsaka både elchocker och brand. Detta är extra anmärkningsvärt då produkter för barn alltid måste vara säkra. Nästan alla produkter, 26 stycken, hade fått beslut om försäljningsförbud om de sålts av företag inom Sverige eller EU. Eftersom produkterna sålts från företag utanför EU kan Elsäkerhetsverket inte fatta beslut om försäljningsförbud.

Det finns mycket som regeringen ändå kan göra för att säkerställa att svenska konsumenter inte omedvetet köper farliga produkter. Här måste konsumenträtten utökas och information tillhandahållas om säkerhet, svenska krav och annat konsumenter tjänar på att veta vid internetköp från företag som säljer produkter från länder utanför EU.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Lena Micko:

 

Hur avser statsrådet och regeringen att verka för att utöka informationen till konsumenter gällande produktsäkerhet vid internetköp av produkter från länder utanför EU?