Fråga 2020/21:572 Könsuppdelad undervisning

av Sara Gille (SD)

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

På Diskrimineringsombudsmannens webbplats går det att läsa om könsuppdelad undervisning. De senaste åren har det framkommit att flera friskolor runt om i landet bedriver könsuppdelad undervisning, bland annat den kritiserade Römosseskolan i Göteborg som är en friskola med muslimsk inriktning och som tidigare fått kritik av Skolinspektionen för att pojkar och flickor undervisades var för sig i idrott, slöjd, bild och svenska. Men det finns många fler skolor runt om i landet som bedriver könsuppdelad undervisning.

Möjligheten att dela upp elever må vara begränsad, men den finns. På Diskrimineringsombudsmannens webbplats går det att läsa följande: ”Om skolan har undervisning där eleverna delas in efter kön, så krävs det att verksamheten i grupperna är likvärdig för att det inte ska utgöra diskriminering. Det krävs också att ingen elev ska uppleva obehag av att delas upp efter kön.”

Att bedriva könsuppdelad undervisning är könsdiskriminerande och kan leda till att eleverna inte får likvärdig utbildning samt till att eleverna drabbas av negativa effekter. Samtidigt har vi en så kallad feministisk regering som påstår sig kämpa mot hedersrelaterat våld och förtryck.

Med anledning av detta vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström:

 

Är det ministerns ställningstagande att könsuppdelad undervisning bör få bedrivas, och hur arbetar ministern för att säkerställa att de elever som delas upp efter kön inte upplever obehag och att de får en likvärdig undervisning?