Fråga 2020/21:569 Digitalisering även för distansarbetande gränsgångare

av Mats Sander (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

På grund av coronapandemin uppmanas gränsgångare i Danmark och Skåne att arbeta digitalt på distans. Digitaliseringen gör det rent tekniskt möjligt att genomföra arbetet för arbetsplatsen, men på distans. Detta fungerar praktiskt men skapar bekymmer inom flera områden. Ett exempel är att de skattemässiga reglerna kräver att arbetet rent fysiskt utförs i arbetsgivarens land, vilket nu orsakar ekonomiska bekymmer och praktiska problem för arbetstagarna i en redan pressad situation.

Det är givetvis viktigt vad regeringen gör nu för att lösa de akuta coronarelaterade utmaningarna. Hur länge reserestriktioner och distansarbete kommer att gälla på grund av pandemin går inte att förutsäga, men digitalisering och miljöhänsyn kommer sannolikt även framöver att borga för att det blir mer distansarbete även för gränsgångare framöver.

Min fråga till statsrådet Anders Ygeman lyder därför:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att göra det möjligt även för gränsgångare att kunna dra nytta av digitaliseringens moderna och miljövänliga möjligheter även efter coronapandemin?