Fråga 2020/21:564 Statsbidrag till radikala grupper

av Markus Wiechel (SD)

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

Få har kunnat undkomma den hätska krigsretoriken gentemot Armenien i allmänhet och armenier i synnerhet från Azerbajdzjan och Turkiet. I takt med att de båda skurkstaterna har drivit på för att tillsammans med syriska jihadister erövra landområden som bebos av armenier har propagandan från dessa också ökat, och när armenier manat till fred har dessa i stället manat till krig och död. Efter många veckors våldsamheter som resulterat i såväl begångna krigsbrott som annan förödelse mynnade konflikten ut i en humanitär katastrof, främst för den inhemska armeniska befolkningen i republiken Artsakh.

I diverse manifestationer har vi sett hur den etnofascistiska turkiska gruppen Grå vargarna har deltagit samt aktivt manat till våld mot armenierna. I den franska staden Lyon vandaliserades ett folkmordsmonument av anhängare till den franska grenen av Grå vargarna och en mobb gick på gatorna och skanderade: ”Vi letar efter er armenier!” Detta ledde till att Frankrike äntligen valde att bannlysa gruppen, en åtgärd som glädjande nog också diskuteras i Tyskland.

De proturkiska Grå vargarna är öppet antidemokratiska och förordar våld mot alla som anses som fientliga mot Turkiet. Gruppen är ansvarig för åtskilliga våldshandlingar och politiska mord samt aktioner mot olika minoriteter såsom kurder och armenier. Organisationen verkar även i Sverige och har på senare tid visat sig delta vid manifestationer genomförda av azerer i Sverige. Vi har sett liknande tendenser förr. I april 2016 höll de en manifestation på Sergels torg i Stockholm. Då uppmärksammades det att viceordföranden för det närstående turkiska riksförbundet skanderade ”Död åt armeniska hundarna!” medan deltagarna applåderade.

Särskilt i tider som dessa blir det också enklare att se vilka unkna värderingar som döljer sig bakom olika organisationer som är verksamma i Sverige. En av de organisationer som i dag får statsbidrag (380 000 kronor från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor under 2020) och som undertecknad talar om är Azerbajdzjanska Riksförbundet, vars täta band till extremisterna i Grå vargarna är lätta att se. En styrelseledamot i detta riksförbund har ertappats med att återkommande göra Grå vargarnas symbol och har dessutom delat en bild där Armenien är utraderat och Cypern, norra Irak och Syrien är turkiska områden.

Det råder inget tvivel om att organisationer som det turkiska eller azerbajdzjanska riksförbundet inte delar fundamentala värden som vi värnar i Sverige. Likaså ertappas organisationerna återkommande med täta kontakter med diverse extremister.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga kultur- och demokratiminister Amanda Lind:

 

Avser ministern att ta initiativ till att se över möjligheten att noggrannare kontrollera utbetalningar till olika organisationer alternativt göra det möjligt att begära en återbetalning, eller är ministern nöjd med dagens regelverk?