Fråga 2020/21:556 Kinas brott i Inre Mongoliet

av Lotta Johnsson Fornarve (V)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Kina är alltjämt en hårdför diktatur som systematiskt kränker en lång rad fundamentala mänskliga rättigheter såsom yttrandefriheten, föreningsfriheten och religions- och övertygelsefriheten.

Den kinesiska regimens övergrepp på och kränkningar av de mänskliga rättigheterna drabbar alla delar av det kinesiska samhället. De etniska och religiösa minoriteterna i Kina tillhör emellertid dem som drabbas allra hårdast av förtrycket från den kinesiska statsapparaten.

Uigurer tvångsförflyttas till omskolningsläger, och de får inte publicera material på internet på sitt språk. Tortyr används systematiskt mot den tibetanska och den uiguriska befolkningen. Nu växer även förföljelsen och förtrycket i den mongoliska provinsen. Den kinesiska regimen har inlett en ny politik som har kallats sinifiering av provinsen, med syfte att utrota det mongoliska språket och de mongoliska traditionerna. Inre Mongoliet är nu på väg att bli ett nytt Tibet, ett nytt Xinjiang. Enligt Southern Mongolia Human Rights Information Center (SMHRIC) har mellan 8 000 och 10 000 mongoler gripits av polis bara under augusti och september 2020. Väldigt få av dom har blivit offentligt arresterade.

Det har kommit till min kännedom att Migrationsverket hotar med att utvisa personer från Sverige till provinsen Inre Mongoliet i Kina. Jag anser att det under nuvarande omständigheter är helt oförenligt med de mänskliga rättigheterna att utvisa någon till Inre Mongoliet i Kina. Risken för förföljelse och även fängslande är överhängande, särskilt när det gäller personer som uttryckt sig kritiskt mot den kinesiska regimen.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att stoppa alla utvisningar av personer till Inre Mongoliet som riskerar förföljelse och fängelse?