Fråga 2020/21:549 Arbetarnas situation i Iran

av Amineh Kakabaveh (-)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Under pandemin har fattigdomen ökat kraftigt samtidigt som regimens förtryck och repression mot samhällets mest utsatta fortsätter i Iran. Hundratals arbetaraktivister är fängslade endast på grund av att de kräver grundläggande rättigheter.

Många internationella organisationer har agerat. Internationalen för lantarbetare och livsmedelsarbetare IUF larmar om situationen för 5 000 arbetare vid Haft Tappeh i Shush i Iran. Arbetarna har inte fått betalt sedan i mars och familjerna är hungriga. Arbetarna genomför dagliga fredliga demonstrationer för sina rättigheter och för erkännande av sin fackförening. Men Islamiska Republiken Irans säkerhetsstyrkor har samlats vid fabriken, och en våldsam attack på arbetarna kan vara nära förestående. FN-organet ILO måste ingripa och kräva att regimen i Iran kommer med lösningar i stället för våld och arresteringar av arbetarledarna.

Den svenska regeringen måste agera som enskilt land och i EU för att få regimen i Teheran att respektera människors grundläggande mänskliga fri- och rättigheter och respekten för fria och demokratiska fackliga organisationer. Arbetare i fabriken Haft Tappeh måste få sina löner betalda. I Iran finns enorma rikedomar och resurser, men de är snedfördelade.

Om EU och FN inte agerar emot Iran kommer hunger och repressioner att öka i många delar av världen, inte minst i Iran där sedan 41 år majoriteten av det iranska folket lider.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Kommer ministern och regeringen att agera för att få den iranska regimen att betala arbetarnas och anställdas löner i Haft Tappeh och kräva frigivning av samtliga arbetaraktivister?