Fråga 2020/21:548 Kvinnoförtrycket i Saudiarabien

av Amineh Kakabaveh (-)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Regimer i olika delar av världen fortsätter med grova förbrytelser mot kvinnor som kämpar för sina grundläggande och mest elementära mänskliga rättigheter. Flera islamistiska regimer i Mellanöstern utmärker sig särskilt negativt på detta område. Ett aktuellt fall bland de tusentals kvinnor som fängslas och utsätts för övergrepp och tortyr är Nassima al-Sada i Saudiarabien. Hon har bland annat varit en av förkämparna för kvinnors rätt att köra bil.

Detta har i Sverige och resten av västvärlden räknats som en stor framgång för den saudiska kvinnorörelsen och en positiv utveckling inom regimen. I Saudiarabien har dock regimen inte sett det som en framgång för landets anseende utan som ett bakslag för den islamistiska patriarkala ordningen i landet, och styret har låtit fängsla Nassima al-Sada.

Nassima al-Sada har under ett år utsatts för fruktansvärd tortyr och övergrepp. Hennes hälsa har på ett systematiskt och brutalt sätt brutits ned av den behandling hon utsatts för. Detta är en islamistisk regims medvetet genomförda brott mot kvinnors och flickors grundläggande mänskliga rättigheter. Nassima al-Sada och ytterligare 13 fredliga kvinnoaktivister i Saudiarabien ska nu ställas inför rätta för att de krävt sina mänskliga rättigheter. Flera av dem sitter inspärrade. Det är inte ett brott att kräva mänskliga rättigheter, och dessa kvinnor bör inte ställas inför rätta utan släppas fria.

En så uppenbar förbrytelse som denna, som den saudiska könsapertheidregimen begått mot Nassima al-Sada och landets alla kvinnor, kan inte tillåtas försvinna in i glömskans mörker utan måste uppmärksammas och, fördömas och åtgärdas.

Den svenska regeringen med feministisk utrikespolitik som profil bör agera kraftfullt.

Jag vill fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Avser ministern att kräva av den saudiska regimen att omedelbart frige de 13 fredliga kvinnoaktivisterna, däribland Nassima al-Sada, och att lägga ned åtalen och se till att Nassima ges den läkarvård som krävs för att hennes hälsa till fullo ska återställas?