Fråga 2020/21:547 Projektpengar från EU

av Pål Jonson (M)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Det europeiska försvarssamarbetet har fördjupats de senaste åren. Fokus ligger bland annat på att skapa synergier mellan de olika EU-ländernas försvarsindustri samt att utveckla ny teknik för framtiden.

Detta arbete sker inom ramen för Pescosamarbetet och finansieras delvis av Europeiska försvarsfonden (EDF). För att få medel för att bedriva forskning eller för att utveckla förmågor krävs dock att länderna kan presentera relevanta projektidéer som är efterfrågade. Det kräver i sin tur ett väl utvecklat samarbete mellan regering, försvarsmyndigheter och industri i medlemsländerna.

Regeringen har inte presenterat någon agenda kring vilka nationella prioriteringar som Sverige avser i det fördjupade försvarssamarbetet. Det har även tagit lång tid att etablera ett fungerande samarbete mellan regering, myndigheter och industri.

En fråga som Sverige har drivit är att svenskbaserade försvarsföretag med ägarandel från länder utanför EU (tredje land) på likställda villkor ska kunna delta i Pescoprojekt som finansieras via EDF. Detta är viktigt med tanke på att flera större svenskbaserade företag som BAE Systems Bofors, BAE Systems Hägglunds, Kongsberg-Kamewa samt GKN Aerospace till del är utlandsägda.

Nyligen presenterades det tyska EU-ordförandeskapet ett kompromissförslag i ärendet. Enligt regeringen ska kompromissen innebära att de svenskbaserade företagen med utländska ägare nu ska kunna delta i Pescoprojekten på jämställda villkor. Det råder dock fortsatt oklarheter och motstridiga uppgifter kring hur kommissionen, som har ansvaret för EDF, kommer att tillämpa kompromissen.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Hur bedömer ministern möjligheterna för svensk försvarsindustri med utländskt ägande att få delta i Pescoprojekt, och hur avser ministern att agera för att underlätta deltagande?