Fråga 2020/21:546 Politisk oro i Peru

av Håkan Svenneling (V)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Peru har skakats av stora demonstrationer sedan kongressen måndagen den 9 november röstade för att avsätta den folkvalda presidenten Martín Vizcarra då han anklagats för att tagit emot mutor, något han själv förnekat. Presidenten har haft en antikorruptionsagenda, men den politiska splittringen med kongressen har varit stor. Nu har kongressen, efter att tidigare ha misslyckats i september, avsatt presidenten åtta månader innan mandatperioden löper ut.

I anslutning till detta tog kongressens talman Manuel Merino över som interimspresident. Han menade bland annat att Vizcarra var moraliskt oförmögen att leda landet. Men också Merino har avgått. Detta efter att fredliga protester i Lima mötts av dödligt våld från polisen och tre personer skjutits ihjäl. Ännu fler vårdas på sjukhus eller är försvunna. Polisernas våld har fördömts av bland andra FN. Sverige har sedan 2016 en ambassad i Peru och har därigenom ökat sina diplomatiska kontakter med Peru.

Mot denna bakgrund vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att folkligt valda företrädare ska kunna sitta kvar vid sina ämbeten i Peru?