Fråga 2020/21:545 Situationen för migrantarbetare i Saudiarabien

av Yasmine Posio (V)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Innan coronapandemin bröt ut var ungefär en tredjedel av Saudiarabiens invånare människor från andra länder som kommit för att arbeta i landet. Situationen för landets runt tio miljoner gästarbetare är skrämmande. Genom det så kallade kafalasystemet är vistelserätten i landet direkt knuten till anställningen på ett sätt som ger arbetsgivaren en enorm makt. Bland andra Human Rights Watch rapporterar om hur arbetsgivare vägrar att betala ut löner och tvingar människor att arbeta under slavliknande förhållanden. Särskilt utsatta är de 1,5 miljoner kvinnor som arbetar som hushållsarbetare. Många tvingas till exempel arbeta 18 timmar om dagen sju dagar i veckan, och många utsätts för fysisk och psykiskt våld liksom våldtäkt och annat sexuellt våld.

Nyligen beslutade kungariket om vissa lättnader. Exempelvis ska man få möjlighet att byta jobb och även möjlighet att lämna landet utan arbetsgivarens tillstånd. Målet sägs vara att skapa en mer attraktiv arbetsmarknad som en del av kronprins Mohammed bin Salmans plan att minska landets oljeberoende och öka intresset för utländska investerare.

Den nya lagstiftningen ska börja gälla i mars 2021. Reformerna har dock inte presenterats i sin helhet ännu. En oro är att lättnaderna i systemet inte kommer att omfatta hushållsarbetare. En annan är om huruvida möjligheten för arbetsgivare att rapportera att en anställd avviker kommer att finnas kvar. Detta innebär att man registreras som papperslös vilket i sin tur innebär en överhängande risk för att bli arresterad och deporterad.

Qatar har nyligen avskaffat kafalasystemet, och även Bahrain har reformerat sin lagstiftning. Även om reformerna i Saudiarabien är ett steg i rätt riktning är kafalasystemet ett grundläggande hinder för såväl rimliga arbetsvillkor som mänskliga rättigheter. 

Min fråga till utrikesminister Ann Linde är:

 

Vad gör ministern och Sveriges regering för att påverka Saudiarabien i syfte att förbättra situationen för migrantarbetare, i synnerhet inom den privata hushållssektorn?