av Olle Thorell (S)
till Utrikesminister Ann Linde (S)
Under de senaste månaderna har vi sett återkommande stora, fredliga demonstrationer i städer över hela Thailand.
Det är framför allt unga skolungdomar som till att börja med demonstrerade för att ifrågasätta det auktoritära skolsystemet men som efter hand har formulerat allt tydligare krav på demokrati och på en reformering av konstitutionen. Bilderna på unga demonstranter i skoluniform, omgivna av tungt rustad kravallpolis väcker oro.
Efter den senaste i en lång rad av militärkupper, 2014, skräddarsydde militären grundlagen så att militären kontrollerar det politiska systemet. Det är något militären utnyttjat för att upplösa och ogiltigförklara oppositionspartier som Future Forward. Människorättsorganisationer som Civil Rights Defenders rapporterar om hur dissidenter i exil har kidnappats utomlands bara för att senare återfinnas mördade. Men trots hot, arresteringar och införande av undantagslagar fortsätter de fredliga protesterna med krav på en reformering av grundlagen och att militären och kungahuset upphör att blanda sig i politiken. Undantagslagarna har dragits tillbaka som en eftergift mot de växande demonstrationerna. Men nu sprider sig emellertid oron för att militären ska slå ned demonstrationerna med våld, och det finns tecken på att de uppmuntrar civilklädda våldsverkare att attackera demonstranterna. Det är därför av största vikt att omvärlden ser vad som pågår och under inga omständigheter accepterar att fredliga demokratidemonstrationer bemöts med våld och trakasserier. EU-ambassaderna måste aktivt visa sig vid demonstrationerna som ett sätt att bidra till deeskalering. I mina möten med thailändare i Sverige har jag mött en stor oro och starka sympatier för kraven på demokrati.
Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:
På vilket sätt agerar ministern så att Sverige och EU bidrar till att minska risken för våldsamheter och för att främja rörelsen för demokrati i Thailand?