av Dennis Dioukarev (SD)
till Statsrådet Mikael Damberg (S)
Brottsförebyggande rådets nationella trygghetsundersökning för 2020 visar att oron för brottsligheten i samhället ligger på den högsta nivån någonsin. Det är en utveckling som byggts upp under lång tid och möjliggjorts av regeringskonstellationer av olika färg. Ansvarsbördan vilar emellertid tyngst på det parti som haft längst regeringsinnehav och därmed störst inflytande över samhällsutvecklingen i Sverige.
För att hantera de mest akuta problemen har riksdagen enats om att öka antalet anställda på Polismyndigheten och därmed möjliggöra en ökad polisiär samhällsnärvaro. En förutsättning för att lyckas med detta arbete är att utbilda fler poliser och öka attraktiviteten i polisyrket genom bättre villkor. Sverigedemokraterna har föreslagit bland annat en betald polisutbildning och en riktad lönesatsning för poliser.
Statistiken pekar på att regeringen inte gjort tillräckligt för att fylla platserna på polisutbildningarna. Våren 2019 stod 12 procent av platserna tomma. Under hösten 2019 var siffran 9 procent. På höstens polisutbildning 2020 är var femte plats tom. Med hänsyn tagen till pandemin pekar statistiken alltjämt på att för få poliser utbildas för att säkerställa tryggheten i landet inom en snar framtid.
Min fråga till statsrådet Mikael Damberg är därför följande:
Vilka åtgärder tänker statsrådet och regeringen vidta för att minska andelen tomma platser på polisutbildningen?