Fråga 2020/21:536 Kostnader för Sidas flytt till nya lokaler

av Hans Wallmark (M)

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

Regeringen beslutade i januari 2018 att Sida skulle flytta till Botkyrka kommun. Sedan har det varit ett antal turer kring detta. Slutligen meddelades så att placeringen blir i Sundbyberg. Allt i Stockholms stads omedelbara närhet.

Serkan Köse (S) reser i en fråga till statsrådet Peter Eriksson (2020/21:179) funderingar kring Sidas flytt och att det inte blev till Botkyrka. Svar avges den 14 oktober. Bland annat förs då fram: ”Utrikesdepartementet har haft kontinuerlig dialog med Sida i ärendet. Under denna dialog har det över tid framkommit att det funnits svårigheter att inom rimlig tid verkställa omlokaliseringen till Botkyrka. Regeringen har på grundval av det myndigheten anfört i dialog med Utrikesdepartementet och i sin skriftliga hemställan till regeringen gjort en samlad bedömning att bemyndiga Sida att även söka lokal i andra delar av Stockholms län som uppfyller regeringens krav om ökad statlig närvaro i Stockholms ytterområden.”

Den ekonomiska dimensionen lyser helt med sin frånvaro. Dock förklarade Peter Eriksson under frågestunden den 1 oktober på fråga av undertecknad att det också handlar om att spara pengar: Ur protokollet: ”Först var tanken att Sida skulle till Botkyrka, men det visade sig att det var svårt att hitta lämpliga lokaler till bra priser så att skattebetalarnas intressen togs till vara. Nu har det skett i Sundbyberg, och jag tycker att det ser ut som en bra lösning till lägre kostnader, som gör att vi också kan använda en större andel av pengarna till bistånd.”

Med anledning av ovan önskar jag fråga statsrådet Peter Eriksson:

 

Hur och när är statsrådet beredd att till riksdagen redovisa vad Sidas flytt och nu planerade nya lokaler i Sundbyberg kostat och vilken inbesparing detta ger?