Fråga 2020/21:532 Trängselavgift under coronapandemin

av Margareta Cederfelt (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Spridningen av coronaviruset ökar återigen i samhället. Åtgärder vidtas inom många områden för att minska risken för spridningen av viruset. Ett exempel på åtgärder för att minska smittspridningen är regionernas uppmaning att undvika att resa med kollektivtrafiken om det inte är absolut nödvändigt. Stora grupper arbetstagare arbetar hemma samtidigt som det finns åtskilliga yrkesgrupper som inte kan arbeta hemifrån utan måste resa till sin arbetsplats.

Som alternativa färdmedel till kollektivtrafiken nämns promenad, cykel samt bil. För många personer som hörsammat regionernas uppmaningar att avstå från att resa kollektivt är bilen det alternativ som ofta väljs för resor till och från jobbet.

Att följa uppmaningen att avstå från att resa med kollektivtrafiken kan bli ytterst kostsamt – bensin och trängselavgift blir två tunga kostnader för boende i storstadsregionen. För många personer kan kostnaden för trängselavgiften bli ekonomiskt påtaglig och nästintill omöjlig att hantera.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Är ministern beredd att temporärt stoppa trängselavgiften i syfte att underlätta för människor att följa regionernas uppmaning att undvika kollektivtrafiken för att minska spridningen av coronaviruset?