av Thomas Morell (SD)
till Finansminister Magdalena Andersson (S)
Regeringen planerar förändringar i det så kallade bonus–malus-systemet, och syftet sägs vara att styra över till klimatsmarta fordon. Jag kan förstå ambitionen att minska utsläppen och därmed minska bilarnas klimatpåverkan. Dock kan man konstatera att regeringens agerande i mångt och mycket blir kontraproduktivt och den förväntade effekten uteblir, eller i vart fall försenas avsevärt.
Ett lysande exempel på fordonsskattens negativa inverkan på miljöförbättrande åtgärder är fordonsskatten på lätta lastbilar. Här slår skatten mot mindre företag där fordonet är en viktig del i företagets verksamhet. Med en årlig skatt på 30 000 kronor blir kostnaden svår att bära för de flesta företag, eftersom det är näst intill omöjligt föra den kostnaden vidare till kunden. Det får som konsekvens att företagen använder en äldre bil längre än vad som är försvarbart ur miljö- och säkerhetssynpunkt. I värsta fall kan det också innebära att företaget läggs ned då det inte går att klara ekonomin.
Lätta lastbilar är nästan undantagslöst fordon som används som budbilar, varubilar, av vvs-firmor, glasmästare eller liknande. Skattesystemet tar ingen hänsyn till om en elbil över huvud taget är ett alternativ för företaget. Finns fordonstypen ens att få som bonusbil? Är laddinfrastrukturen utbyggd så att en elbil kan vara ett alternativ? I de allra flesta fall finns inget alternativ för företagen utan de erbjuds ofta ett så kallat malusfordon.
De lätta lastbilarna är en viktig del i de små företagens verksamhet, och det vore rimligt att beskattningen tar hänsyn till företagens möjlighet att köpa ett så kallat miljöfordon. Trots allt är det bättre om företagen kan köpa moderna bilar med låga utsläpp än att de kör vidare med äldre fordon som har avsevärt sämre miljöprestanda. Fram till dess att marknaden kan erbjuda både fordon och laddinfrastruktur bör beskattningen läggas på tidigare beskattningsnivå, cirka 6 000 kronor.
Skatten enligt nuvarande bonus–malus-system på lätta lastbilar blir därför kontraproduktiv och innebär att äldre och ur miljösynpunkt sämre fordon nyttjas längre. Dessutom riskerar det också att mindre företag slås ut, en utveckling som är ytterst oroande, speciellt på landsbygden.
Min fråga till finansminister Magdalena Andersson är därför:
Avser ministern att se över bonus–malus-systemet på ett sådant sätt att de lätta lastbilarna beskattas utifrån tidigare nivå?