Fråga 2020/21:529 Hot riktade mot staten och riksdagsledamöter

av Thomas Morell (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

På nätet cirkulerar två videofilmer där en representant för något som kallas Nordiska avdelningen uttalar ett hot mot svenska staten. Hotet består i att man avser att använda vapen mot svenska staten. I den väpnade attacken nämns bland annat poliser, domare och läkare som direkta måltavlor.

I en av filmerna uttalas också hot mot politiker, främst riksdagsledamöter från Sverigedemokraterna. Uppenbarligen tycker sig den här grupperingen ha rätt att gripa en riksdagspolitiker med stöd av envarsgripande, med enbart politiska motiv som grund.

På Åklagarmyndighetens sida kan man läsa följande om envarsgripande: ”Vem som helst har rätt att, i vissa speciella situationer, gripa personer som har begått brott som har fängelse i straffskalan. Den som grips ska påträffas på bar gärning eller på flyende fot.”

Att som folkvald få ett sådant här hot riktat mot sig är under inga omständigheter acceptabelt. Utvecklingen med hot och våld riktat mot enskilda personer eller viktiga samhällsfunktioner har pågått under en längre tid. Regeringen har under lång tid varit passiv i kampen mot det eskalerande våldet i samhället. Vi ser dagligen hur våldsbenägna grupperingar visar sin makt genom skjutningar, sprängningar och andra våldsbrott. Under helgen detonerade en sprängladdning i en fastighet där det enligt medier bor en polisman. Detta är bara ett exempel bland många där kriminella demonstrerar sin makt.

Nästa mål är uppenbarligen riksdagsledamöter som arbetar för att krympa de kriminellas makt i samhället, en mycket oroande utveckling. Börjar man hota eller rent av ”gripa” riksdagsledamöter är vårt demokratiska samhälle utsatt för en synnerligen allvarlig attack.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vilka åtgärder tänker ministern vidta för att stoppa den här utvecklingen och minska de kriminellas makt i samhället?