Fråga 2020/21:526 Bättre samarbete mot internationella brottsnätverk

av Alexandra Anstrell (M)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Internationella brottsnätverk står för en stor del av tillgreppsbrottsligheten i Sverige, exempelvis stöld och rån. Internationella brottsnätverk begår enligt polisen uppskattningsvis åtminstone 50 procent av bostadsinbrotten och ungefär 90 procent av stölderna av bilar, bildelar, båtmotorer och jordbruksmaskiner. Stöldgods transporteras vanligtvis med fordon över gränsövergångarna, framför allt via färja till Baltikum och Polen eller via Öresundsbron.

Under hösten har det skett ett antal bra insatser gemensamt mellan tull, polis och Kustbevakningen för att kontrollera utgående last från Sverige. Runt om från olika hamnar rapporteras det att man lyckas ta fast brottslingar som försöker föra ut stöldgods. Detta är bra insatser, men om tull, polis och kustbevakning hade mer likalydande lagstiftning gällande gränskontroller skulle de kunna göra dessa insatser både gemensamt men också var och en för sig.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Avser statsrådet och regeringen att lägga fram några förbättringsförslag så att lagstiftningen gällande polis, tull och Kustbevakningen förtydligas och ger ökade möjligheter för myndigheterna att kunna biträda varandra?