Fråga 2020/21:523 En tunnel mellan Helsingborg och Helsingör

av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

En grundläggande förutsättning för vårt lands möjligheter att vara en tillväxtmotor tillsammans med industrin och företagen samt att ge förutsättning för arbetspendling är landets infrastruktur.

Covid-19 har visat på vår skörhet mot omvärlden och ökat trycket för att Sverige kommer väl ut och bygger bort de flaskhalsar som gör landet sårbart. En sådan är att inte ha på plats en fast förbindelse via en tunnel ut ur och in i landet från Sydsverige. 

Sverige är beroende av att kunna hålla igång handeln genom att vara attraktiv i fråga om såväl leveranssäkerhet som hållbara produkter och tjänster. Gods på tåg och snabba transporter behöver kunna ske effektivt.

På den danska sidan har myndigheter gett klartecken för Fehmarn Bält-tunneln, som ska ge en fast förbindelse mellan Danmark och Tyskland. Bygget, som kommer att ge Danmark stora vinster, ska betalas med lån som sedan amorteras via brukaravgifter.

En tunnel mellan den svenska och danska sidan bidrar till att binda samman Sverige med Danmark och Tyskland på ett effektivt sätt. Det skapas en större arbetsmarknadsregion och ger skjuts till den så viktiga tillväxtmotor som landet behöver, inte minst i spåren av covid-19.

Förbindelsen kortar ledtider och bygger bort sårbarheter för leveranstider och säkerhetsaspekter för att möta nya utmaningar framöver.

Vi vet att den svenska industrin och dess underleverantörer är i behov av säkra leveranskedjor och att få tillgång till ett närmare Europa. Inte minst med vår största europeiska handelspartner Tyskland.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att få på plats ett beslut om klartecken för bygget av en tunnel mellan Helsingborg och Helsingör inom en snar framtid?