Fråga 2020/21:522 Beskjutning av bussar

av Thomas Morell (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Tidigt på morgonen den 16 november larmades polisen om en skjutning mot en linjebuss i Borås. Bussen hade passagerare ombord men lyckligtvis skadades ingen person vid den här beskjutningen. Även om man klarar sig från fysiska skador är det ändå en skräckupplevelse att sitta i en buss som blir utsatt för detta våld. Förare och passagerare utsätts för ett dödligt våld som de inte kan skydda sig från, ett våld som när som helst kan döda vem som helst. En fullständigt oacceptabel situation i vårt samhälle.

Tyvärr är det inte första gången en linjebuss blir beskjuten i Sverige. Så sent som i början av juli lämnade jag in en fråga efter det att en SL-buss råkat ut för en liknande händelse. Skjutningarna ökar i Sverige liksom antalet dödsoffer till följd av dessa skjutningar. I somras dödades en tolvårig flicka i samband med en skottlossning i södra Stockholm. Oskyldiga människor drabbas av det ökade våldet, och nu är även linjebussar och dess passagerare utsatta för beskjutning.

Att ingen skadades fysiskt i samband med händelsen i Borås är sannolikt ren tur, men upplevelsen sätter naturligtvis djupa spår i de människor som drabbades. De kriminella tar en allt större plats i vårt samhälle, och deras våldsanvändning är hänsynslös. I kampen mot de kriminella gängen ter sig regeringens åtgärder tämligen verkningslösa, ty antalet skjutningar ökar konstant. När vanliga hederliga medborgare utsätts för dödligt våld under en bussresa till sitt arbete är samhällets förmåga allvarligt försvagad. Två gånger har linjebussar blivit utsatta för beskjutning under 2020 och det lär ske fler gånger om inget görs.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vilka åtgärder tänker ministern vidta för att stoppa den här utvecklingen?