Fråga 2020/21:519 Straffrabatt och stärkt vittnesskydd

av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Under helgen den 30 oktober till den 31 oktober kunde vi på sociala medier följa inlägg om personer, en ung man och en ung tjej, som varit med om två skilda incidenter i det lilla samhället Billesholm i Bjuvs kommun i Skåne. Det som hänt är på inget sätt unikt, utan vi kan tragiskt konstatera att det snarare är vanliga nyheter som möter oss.

Det ena är ett rånförsök medan det andra mot kvinnan beskrivs av polisen som misstankar om misshandel, grovt olaga hot och försök till olaga frihetsberövande. Polisen söker nu vittnen.

I kommentarsfältet kommer det fram berättelser från Boden, Höllviken och Ängelholm. Familjer har barn, barnbarn, föräldrar, mor- och farföräldrar, släktingar, vänner och bekanta som råkar ut för rån och misshandel och för att bli knivskurna och överfallna. Det finns ett mörkertal där kvinnor inte vågat berätta om våldtäkt. Utvecklingen gör att det växer fram diskussioner om att om utvecklingen inte vänder kan människor ta lagen i egna händer. Där vill vi inte hamna.

Bilden kan dessutom bekräftas av att vi i statistiken, enligt siffror från Brå, på senare år har sett att brottsutvecklingen ökat, men framför allt att allt fler känner sig otrygga.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder för att straffrabatterna för ungas tas bort samt för att stärka vittnesskyddet?