Fråga 2020/21:518 IVO:s tillsynsverksamhet

av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Den 14 oktober 2020 visade SVT:s Uppdrag granskning ett program om LSS och personer med olika funktionsvariationer som är i behov av hjälp och stöd. I programmet framkom det att det finns boenden där personal behandlar de boende illa.

Att det får ske saker i det dolda med människor som tillhör de allra sköraste i vårt samhälle är fruktansvärt och oacceptabelt. Sveriges myndighet IVO, Inspektionen för vård och omsorg, har till uppgift att bedriva tillsyn av omsorg och vård. IVO har att granska såväl offentliga som privata verksamhet i sitt tillsynsuppdrag. I programmet säger de själva att de inte gjort det de borde.

Riksrevisionen har granskat IVO:s verksamhet (RiR 2019:33) Inspektionen för vård och omsorg – en tillsynsverksamhet med förhinder. Denna rapport nämndes i programmet och det konstaterades att tillsynsverksamheten inte fungerar.

I vårt land ska vi ha ett system där människor reagerar, agerar och slår larm för trygghet om personer i behov av hjälp och stöd kräver det.

Med bakgrund av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Anser ministern, med anledning av den information som framkommit, att nya åtgärder måste vidtas för att stärka Inspektionen för vård och omsorg så att de kan utföra sitt uppdrag och så att inga fler boende på LSS-hem råkar illa ut?