Fråga 2020/21:516 Regeringens roll och ansvar under pandemin

av Markus Wiechel (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Stefan Löfvens regering har blivit ordentligt omtalad för att återkommande skylla ifrån sig när utvecklingen går åt fel håll. Bortförklaringarna handlar om alltifrån migration och välfärdsfusk till skolresultat och polisbrist. Trots att man nu haft makten i landet i sex år.

Samma sak gäller nu också coronapandemin där man har förklarat att massdöden vid landets äldreboenden har med personalen och rutinerna där att göra. Ett tungt ansvar låg på arbetsgivarna inom äldreomsorgen, hette det. Det har definitivt inte med regeringen eller myndigheterna att göra, och den påstådda strategin är det enligt regeringen absolut inget fel på (men socialministern har fortfarande inte kunnat svara på frågan vad det är som gör den så bra).

Att Sverige har misslyckats med att få fram en fungerande testverksamhet är givetvis regionernas fel enligt regeringen, som givetvis gömmer sig bakom dessa så snart det inte går att gömma sig bakom sina myndigheter. Senast i SVT:s Uppdrag granskning såg vi det igen: Skulden för att testningen i Sverige går dåligt lades på landets 21 sjukvårdsregioner, trots vetskapen om att Folkhälsomyndigheten gått ut med följande riktlinjer till just regionerna: ”Provtagning och laboratorieanalys inom denna grupp behöver hanteras utanför respektive regions sjukvårdsuppdrag.”

Att socialministern, likt övriga regeringen, återkommande väljer att lägga skulden och ansvaret på andra aktörer har varit tydligt under hela denna pandemi. De återkommande referenserna till expertmyndigheterna är talande för den handfallenhet som kommit att bli ett svenskt signum under denna pandemi. Att då peka ut kommuner, arbetsgivare, regioner eller myndigheter som ansvariga för den misär och massdöd vi sett är därför inte bara osmakligt utan även djupt ohederligt när man är minister med ansvar för just detta.

Sverige har i dag mer än tio gånger så många dödsfall per capita i covid-19 som vårt närmaste grannland Norge och över fyra gånger så många som Danmark. Om man utgick ifrån den bild som regeringen gett om ett nästan obefintligt eget ansvar för detta haveri borde väl ändå socialministern ha agerat när man såg vilka brister som fanns. Annars ska hon inte ha den viktiga roll hon har.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vilket ansvar menar ministern att regeringen respektive regionerna och myndigheterna har haft rörande testning och smittspårning under pandemin, och anser ministern att regeringen kunde ha gjort något annorlunda för att underlätta denna process?