Fråga 2020/21:508 Stängda gymnasieskolor fram till jullovet

av Ann-Sofie Lifvenhage (M)

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Tyvärr har smittan av coronaviruset tagit fart igen. Till skillnad från i våras då vissa regioner var mer ansatta än andra ser vi nu en ökad spridning över hela landet. De riktlinjer som gavs under våren och sommaren efterlevdes i stor utsträckning. När vi efter att ha ”slappnat av” lite nu ser en ökande spridning är efterlevnaden tyvärr inte lika stor längre. Folk trängs i gallerior, går på fester och visar inte längre samma tålamod med att hålla avstånd, vilket får katastrofala konsekvenser när vi ska skydda våra riskgrupper.

Under jul- och nyårshelgerna minskar mängden människor i kollektivtrafik och i det gemensamma rummet av tradition men fram till dess kommer de beslut som fattas att vara avgörande för hur väl vi lyckas förhindra smittan och hur många liv vi kan rädda.

Under våren stängdes alla gymnasieskolor för fysiska lektioner och de ställde i stället om till digitala former. Detta fungerade överlag väl och överträffade till och med förväntningarna i många skolor då den aktiva närvaron till och med ökade.

Att ha färre ungdomar ute i till exempel kollektivtrafik vid rusningstrafik skulle möjliggöra att de som verkligen måste till och från sina arbeten skulle kunna transporteras i mindre trängsel och därmed utsättas för mindre smittspridning. Gymnasieeleverna klarar att ”ta hand om sig själva”, vilket därför medför minimala negativa konsekvenser för det övriga samhället. Genom en stängning av gymnasieskolorna fram till jul köper vi oss en ökad möjlighet att hindra spridningen och skapa den trygghet som behövs för riskgrupper och för dem som måste ta sig till och från arbetet.

Med anledning av detta vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström:

 

Kommer ministern att arbeta för att så snart som möjligt fatta beslut om att stänga gymnasieskolorna fram till jullovet för att därigenom minimera riskerna för ökad smittspridning?