Fråga 2020/21:496 En nedläggning av Bromma flygplats

av Katarina Brännström (M)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Enligt uppgifter i sociala medier finns en promemoria med minnesanteckningar från när Näringsdepartementet och statsrådet Baylan hade ett möte med Swedavia den 25 juni 2020. Av anteckningarna framgår att ägaren uttryckte en önskan om att Swedavia återkommer med en detaljerad konsekvensanalys utifrån affärsmässiga perspektiv om flygtrafiken inte återupptas på Bromma flygplats, med tanke på BRA:s rekonstruktion.

I den rapport som senare presenterades skriver Swedavia att det inte är ekonomiskt försvarbart att driva Bromma flygplats, vilket välkomnades av statsrådet Baylan.

I rapporten fanns inga uppgifter om kostnader förenade med nedläggning, inga uppgifter om kostnaden för förlorade jobb eller ekonomiska konsekvenser med anledning av de investeringar som gjorts. Inte heller fanns några beskrivningar av konsekvenserna för övriga Sverige, som är beroende av goda snabba förbindelser med Stockholm, i den analys som beställdes. Det är många kommuner och regioner som nu känner oro för de framtida kommunikationerna till och från Stockholm.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Avser ministern att vidta åtgärder för att förhindra att flygtrafiken återupptas, det vill säga att stänga ned Bromma flygplats efter coronapandemin?