Fråga 2020/21:493 Neonatal herpes simplexencefalit

av Clara Aranda (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Neonatal herpes simplexencefalit är en allvarlig infektion i hjärnan som orsakas av ett virus som oftast överförs mellan mor och barn under förlossningen eller under fosterstadiet. Infektionen orsakas av ett virus som kallas för herpes simplexvirus som kan leda till lokal infektion i ögonen, munnen eller huden. Infektionen kan även sprida sig till inre organ som hjärnan, levern och lungorna. Ett barn som smittats av neonatal herpes simplexencefalit blir oftast smittat under sin andra, alternativt tredje, levnadsvecka.

En gravid kvinna med symtom på herpesinfektion kan behandlas med läkemedel som hjälper till att minska tillväxten av virus. Om kvinnan har en pågående infektion vid förlossningen brukar oftast kejsarsnitt göras för att undvika risken för att barnet ska smittas. Om barnet blir smittat och föds med en herpesinfektion sätts läkemedelsbehandling in.

Det är helt avgörande att behandling sätts in i god tid då neonatal herpes simplexencefalit kan leda till spasticitet, epilepsi, intellektuell funktionsnedsättning, språkstörning, autism, synnedsättning och hörselnedsättning. Många kvinnor har en vilande herpesinfektion och utsöndrar därmed virus under förlossningen, utan några tydliga symtom. Detta faktum gör det svårt att skapa effektiva åtgärder för att förhindra en överföring av viruset mellan mor och barn. I dag pågår forskning för att kunna förebygga att herpesvirus överförs vid förlossningen. Det finns också en förhoppning om att kunna ta fram ett skyddande vaccin.

I Sverige är det mellan 6 och 7 barn per 100 000 nyfödda som får en herpesinfektion, vilket är omkring 10 barn per år. Av de smittade barnen får mellan 3 och 5 av dem hjärninflammation, vilket kan innebära mycket svåra konsekvenser.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Hur avser ministern att verka för att hälso- och sjukvården ska kunna förebygga neonatal herpes simplexencefalit i högre utsträckning?