Fråga 2020/21:492 Företagsstöd för fler bolagsformer

av Mikael Eskilandersson (SD)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Effekterna av coronapandemin drabbar näringsliv och företagare hårt. Vissa åtgärder har redan vidtagits, men mycket mera behöver göras framöver. För att enskilda företagare, näringsliv och det svenska samhället ska klara krisen och återhämta sig från de negativa verkningarna behöver många branscher stöd på olika sätt. Näringslivet fungerar som en motor i samhället, och utan näringslivet skulle knappast vårt välstånd vara möjligt.

Målgruppen för det omsättningsstöd som nu sätts in är krisdrabbade enskilda firmor som mellan mars och juli tappat stora delar av sin omsättning. Stödet är därför välkommet och behövligt på alla sätt.

Delägare i handelsbolag kan dock inte ansöka om stödet, trots att de beskattas på liknande sätt som enskilda näringsidkare och har samma personliga borgensåtagande. Många av Sveriges drygt 40 000 handelsbolag är hårt drabbade av krisen. Inte heller kommanditbolag kan söka stödet trots att även kommanditbolag givetvis drabbas av krisen, och där har också någon i bolaget ett fullständigt personligt borgensåtagande.

Denna uteslutning av andra bolagsformer som har personliga borgensåtagande från att söka stöd riktade till enskilda näringsidkare riskerar att drabba många enskilda personer och deras familjer. Ett ökat antal personliga konkurser riskerar att föra med sig andra negativa effekter för hela samhället. 

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Är regeringen med anledning av de negativa effekterna som coronapandemin innebär för företagare och näringsliv beredd att stödja fler bolagsformer?