Fråga 2020/21:490 Gymnasielagens rättssäkerhet

av Ann-Sofie Alm (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Ett mycket stort antal människor sökte asyl i Sverige 2015 och 2016 utifrån att Sverige var ett land med en relativt generös migrationslagstiftning. Det är Sverige fortfarande, men förutsättningarna för olika grupper av asylsökande har ändrats.

Många av dessa asylsökande fick vänta väldigt länge på att få sin ansökan prövad. Det tog så pass lång tid att regeringen beslöt sig för att väldigt snabbt driva igenom en tillfällig lagändring, den så kallade gymnasielagen, som skulle underlätta för en viss grupp av dessa asylsökande människor.

Denna grupp, som går under samlingsnamnet ensamkommande, blir nu prövade mot den nya tillfälliga lagen.

Människor som ansökte om asyl under vissa förutsättningar blir nu prövade mot en helt annan lagstiftning.

Det har gått fem år sedan många av dem sökte asyl, en mycket lång tid i en ung människas liv. Om de vetat hur förutsättningarna skulle komma att ändras ter sig sannolikheten stor att de valt ett annat alternativ.

Att de nu prövas mot en annan lagstiftning än den som gällde när de sökte asyl kan sägas påverka rättssäkerheten för de asylsökande.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder för att stärka rättssäkerheten för dem som prövas mot den så kallade gymnasielagen?