Fråga 2020/21:489 Bostadsbidrag till förälder med tidvis boende

av Linda Lindberg (SD)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Föräldraförsäkringen behöver förändras för att anpassas till dagens föräldraskap. När det kommer till separerade föräldrar upplevs flera bidrag som konfliktsdrivande, där ekonomiska fördelar ges utifrån var barnet är skrivet. Det bör vara riksdagens mening att minska konfliktdrivande former inom föräldraförsäkringen. I dag har föräldrar som inte längre är sammanboende men som har gemensam vårdnad/umgänge inte likvärdiga möjligheter att kunna ta del av välfärdsbidrag, kopplat till familj.

En förälder som inte har sina barn skrivna hos sig har rätt till bostadsbidrag genom att uppfylla krav som inte gäller för boendeföräldern eller för de med växelvis boende. Det vill säga att om du är förälder och har barnen tidvis är kraven att du ska ha en bostad om minst 40 kvadratmeter med minst två rum och kök. Här uppstår då en helt annan kravbild vid sökandet av bostad.  Dels utifrån att dagens bostadsmarknad och dess utbud är ansträngt, dels det faktum att det rent teoretiskt kan innebära att en förälder tvingas ta en utifrån ett barnperspektiv mindre attraktiv bostad för att nå upp till de krav som ställs för att ta del av bostadsbidraget.

Det är vår mening att regelverket ska vara detsamma gällande bostad, vilket också stöds av Särlevandeutredningen.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

Tänker statsrådet vidta några åtgärder för att förändra den nuvarande lagstiftningen om rätt till bostadsbidrag för de med tidvis boende eftersom den inte främjar ett likvärdigt föräldraskap?