Fråga 2020/21:486 Ett jämställt föräldraansvar från start

av Linda Lindberg (SD)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Frågan om ett jämställt och delat föräldraansvar debatteras ofta först då det kommer till uttag av föräldrapenning. Enligt lag är det idag ingen självklarhet att båda föräldrarna beviljas ledighet med ersättning för besök hos mödravården från start. För mammorna regleras detta i vissa fall i kollektivavtal medan papporna får hoppas på en förstående chef. Enligt en undersökning som gjorts av Publikt beviljas blivande mammor ledighet med betalning medan pappor nekas av flera statliga myndigheter, bland dem Jämställdhetsmyndigheten. I dessa situationer kan då pappan tvingas att avstå från att delta. Hur är det möjligt att statliga myndigheter fortfarande använder sig av ett sådant förlegat förhållningssätt?

Den 1 januari infördes däremot en lagstadgad rätt till ledighet vid mödravårdsbesök de sista 60 dagarna i graviditeten. Då har flera viktiga besök hos mödravården passerat, såsom ultraljud. Vi menar att båda föräldrarna bör ha en lagstadgad rätt till ledighet för att besöka mödravården så snart graviditeten är ett faktum och mödravårdbesök inleds. Det är viktigt att likvärdiga förutsättningar finns för föräldrarna. En lagstadgad rätt till ledighet för mödravårdsbesök är dessutom en tydlig signal att riksdagen tar ett jämställt föräldraskap på allvar och att båda föräldrar inkluderas. I en tidigare interpellation instämde statsrådet i att grunden till ett jämställt föräldraskap läggs tidigt. Samhällets stöd bör organiseras så att förutsättningarna för ett sådant föräldraskap är goda. Det är positivt att vi är överens så långt. Vidare avsåg statsrådet att återkomma i frågan.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

Avser statsrådet att återkomma i frågan om jämställda förutsättningar tidigt i graviditeten så att båda föräldrar ges laglig rätt till mödravårdsbesök från det att graviditet är bekräftad?