Fråga 2020/21:485 Tillsynen av skolor med konfessionell inriktning

av Jörgen Grubb (SD)

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Den statliga utredningen SOU 2019:64 har analyserat regelverket kring konfessionella inslag i skolväsendet samt utrett frågan om möjligt etableringsstopp för fristående skolor med konfessionell inriktning.

Utredningen baseras på nio genomförda skolbesök, genomgång av Skolinspektionens beslut, enkät till de registrerade konfessionella skolorna med en svarsfrekvens på 70 procent samt en enkät till kommuner som svarar för tillsynen av förskolor och fritidshem med en svarsfrekvens på 76 procent.

Trots att skolbesöken varit förannonserade iakttogs ett flertal avsteg från regelverket såsom förekomsten av konfessionella inslag i undervisningen och bristfällig frivillighet för elever att delta vid konfessionella inslag. Föranmälda besök ger huvudmannen möjlighet att tillrättalägga verksamheten.

Jag befarar, mot bakgrund av ovanstående, att en mängd misshälligheter i form av kränkande och/eller diskriminerande behandling mot barns och elevers grundläggande fri- och rättigheter i skolverksamhet med konfessionell inriktning flyger under radarn. Även om utredningen föreslår att Skolinspektionens respektive kommunernas tillsynsansvar ska utökas och att om friskolan önskar bedriva verksamheten i konfessionell inriktning så ska detta anmälas, riskerar detta att bli ett slag i luften när tillsyn företrädesvis sker genom föranmälda besök. Det finns således behov av en mycket noggrann kontrollfunktion där oanmälda besök blir regel snarare än undantag.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström:

 

Anser ministern att det utökade tillsynsansvar som utredningen föreslår ska bestå av oanmäld granskning?