Fråga 2020/21:480 Minskad sekretess mellan myndigheter

av Katarina Brännström (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Den svenska sekretesslagen är en stark lag, och den som bryter mot lagen får straffpåföljder. Men allt mer grov brottslighet i samhället, internationella ligor, brott via internet, stora mängder folkbokföringsbrott, ökande bedrägerier och brottslighet inom välfärdssystemen gör att det är nödvändigt att snabbt och smidigt kunna utbyta information mellan alla myndigheter i arbetet för att bekämpa brott.

Sekretesslagen försvårar kampen mot de kriminella, då den hindrar myndigheterna från att dela viktiga uppgifter med varandra. Sekretessreglerna gynnar alltså de kriminella mer än allmänheten, vilket inte var avsikten med lagen. Därför är det angeläget att se över lagen så att samhällets myndigheter får den information som krävs. Den generalklausul som finns, att sekretessen i vissa fall tillåts brytas, är svårtydd och används mycket försiktigt. Det är också angeläget att man kan få direktåtkomst via myndigheternas it-system på ett smidigt sätt.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att vidta åtgärder för att förändra sekretesslagen så att myndigheter på ett snabbt och enkelt sätt kan få den information som krävs för att bekämpa brott?