Fråga 2020/21:477 En samlad nationell strategi för testning, smittspårning och isolering

av Johan Hultberg (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Coronapandemin har tagit ny fart. Smittspridningen ökar. Trycket på hälso- och sjukvården ökar. Dödstalen ökar. För att vända utvecklingen måste vi testa, smittspåra och isolera personer som smittats. Men dessa tre grundläggande redskap i arbetet för att hejda smittspridningen funkar långt ifrån tillräckligt bra. Inte minst ser vi nu återigen problem med att testningskapaciteten inte räcker till.

Nu måste regeringen agera. Men hittills har regeringen i stället varit alldeles för passiv och försökt fly ansvaret. Inte minst har socialministern, nu senast i SVT:s Uppdrag granskning (den 11 november), valt att peka finger på regionerna i stället för att ta ansvar för det testhaveri som hon och regeringen bär ett stort ansvar för. Nu måste både regeringen och Folkhälsomyndigheten ha fokus på att möta den ökade smittspridningen, eller som Mikael Johansson, regionstyrelsens ordförande i Kronoberg, uttryckte det i en kommentar med anledning av ovannämnda tv-program: ”Vi behöver en nationell plan med regionala möjligheter till extra åtgärder, inte en stat som bara skyller ifrån sig.”

Från Moderaternas sida har vi länge pekat på behovet av en sammanhållen nationell strategi för testning, smittspårning och isolering. Vi anser att det behövs en handlingsplan som binder samman berörda myndigheter och aktörer och som gör det tydligt hur både dessa aktörer och vi alla som enskilda invånare ska agera avseende testning, smittspårning och isolering. I dag ser vi hur ett många gånger orimligt stort ansvar för smittspårning läggs på enskilda individer och att smittspårningen behöver både förbättras och intensifieras.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Är ministern beredd att ta initiativ till en samlad nationell strategi för testning, smittspårning och isolering?