Fråga 2020/21:475 EU-beskattning

av Johnny Skalin (SD)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Den senaste tiden har det inom socialdemokratin höjts röster för att partiet bör förnya sin syn på internationell beskattning. Socialdemokratin har under en tid varit tydliga i europeiska sammanhang med att man står bakom den fundamentala positionen om nationell suveränitet. Det är en ståndpunkt som kan beskrivas som att den står kvar vid den inställning som deklarerats redan i 1809 års regeringsform: Det svenska folkets urgamla rätt att sig själv beskatta utövas av Riksens ständer allena vid allmän riksdag.

Men debattörer inom Socialdemokraternas studentförbund har tillsammans med den kände ekonomen Thomas Piketty lyft fram synsättet att EU-beskattningen i stället bör vara ett verktyg för att åstadkomma minskade skillnader i samhället. (https://www.dn.se/debatt/eu-skatter-behovs-for-att-bryta-vaxande-ojamlikhet/)

Redan nu har vi sett hur EU-avgiften har höjts, detta samtidigt som rättsväsen, polis, sjukvård och hela kommunsektorn är väldigt tyngda ekonomiskt. Ändå tyder detta initiativ från S-studenter på att man är beredd att ålägga svenska skattebetalare ytterligare skattekostnader, på sikt kanske flera hundra miljarder kronor, till EU. Det kan se ut som att socialdemokratin i framtiden är öppen för att frikostigt skänka bort det nationella självbestämmandet över skattepolitiken.

Min fråga till finansminister Magdalena Andersson blir därför:

 

Kommer ministern både nu och i framtiden att verka för att EU-beskattning inte ska införas?