Fråga 2020/21:473 Lättnader i regelverk för nöjesparker

av Katarina Brännström (M)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

I samband med coronans utbrott togs beslut om max 50 deltagare på olika typer av tillställningar. Detta slog hårt mot många inom kulturen, idrotten och nöjesbranschen.

Ett exempel på företag som tvingades stänga, efter tio dagars öppethållande i våras, är Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby, ett oerhört viktigt företag för en hel bygd. Både hotell, restauranger, campingar, stuguthyrningar, butiker och annat är beroende av besöksnäringen på Astrid Lindgrens Värld. Företaget har normalt en halv miljon besökare och 500 medarbetare under sommarsäsongen. Oron är nu stor för nästa säsongsöppnande. Om det inte kan ske på ett rimligt sätt befaras konkurs, och hela bygden kommer att drabbas av följdkonkurser och förlorade jobb.

Dessvärre kan säsongsföretag med nuvarande regler inte få ersättning från de stödprogram som regeringen genomfört, exempelvis omställningsstödet, då omsättning ska beräknas på tolv månader och Astrid Lindgrens Värld har en säsong som är drygt fyra månader. De har förlorat 120 miljoner kronor, och ett tjugotal anställda har sagts upp. Hundratals säsongsarbetare, ofta ungdomar och artister av olika slag, har aldrig fått jobb i år.

Man tvingades stänga när Polismyndigheten meddelade att flera pågående teaterföreställningar skulle betraktas som en enda allmän sammankomst, och då gällde max 50 personer totalt. Trots att området är mycket stort och publiken är åtskild kring olika scener bedömdes det inte vara i enlighet med regelverket. Det som hindrar att man kan ha öppet är beslutet som säger att max 50 personer får vistas på samma fastighet. Andra företag i nöjesparksbranschen är i en liknande situation och många riskerar konkurs om inget görs.

Min fråga till statsrådet Mikael Damberg är därför:

 

Avser statsrådet och regeringen att vidta några åtgärder för ändringar i regelverket så att Astrid Lindgrens Värld och liknande verksamheter kan öppna och ta emot besökare nästa sommar?