Fråga 2020/21:468 Gårdsförsäljning i Västmanland

av Åsa Coenraads (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Två utredningar är tillsatta och avslutade om gårdsförsäljning av alkoholrelaterade drycker. Riksdagen har röstat igenom ett tillkännagivande till regeringen om att tillåta gårdsförsäljning i Sverige.

Januaripartierna bestämde att tillsätta ytterligare en utredning om att införa gårdsförsäljning utan att riskera Systembolagets monopol. Utredningen är halvvägs in i mandatperioden inte tillsatt ännu.

Under tiden har det statliga Systembolaget börjat med hemkörning direkt till kund. Utan den kontroll som finns i Systembolagets butiker kan man nu få lådvis av starksprit och billig öl hemkörd till dörren. Men en småskalig och exklusiv försäljning direkt av producent på landsbygden anses hota Systembolagets existens och bidra till sämre folkhälsa.

Västerås stad och Region Västmanland har dock förstått det kloka med att tillåta gårdsförsäljning och ser vinster för landsbygden, turismen och näringslivet. Länet är positivt till att tillåta gårdsförsäljning. De har gemensamt skickat in en ansökan till regeringen om att få bli pilotlän för att testa småskalig gårdsförsäljning av alkoholdrycker.

Jag vill med anledning av ovanstående fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Kan ministern ge ett tydligt besked om huruvida ministern avser att ta initiativ till att låta ett politiskt enigt län som Västmanland få bli pilotlän för en småskalig gårdsförsäljning?