Fråga 2020/21:466 Yrkeskompetensbevis

av Åsa Coenraads (M)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Yrkeschaufförer för tung trafik måste ha ett yrkeskompetensbevis för att få framföra sitt fordon och är en viktig del för att logistiken i Sverige ska fungera.

Under coronapandemin har vi kunnat se sårbarheten i den svenska infrastrukturen när transport och gods inte kan flöda över gränser. En viktig nyckel till att snabbt och effektivt få ut gods till hela Sverige är yrkeschaufförer.

Chaufförerna ska genomgå en fortbildning om 35 timmar vart femte år, och det är nu dags för tusentals chaufförer att förnya sina yrkeskompetensbevis. Men sedan kom pandemin, och många kurser ställdes in eller sköts på framtiden.

På en skriftlig fråga (2019/20:1420), Otydliga svar angående YKB, svarar ministern:

”Vad gäller yrkesförarkompetens beslutade regeringen den 14 maj 2020 om förändringar i förordningen om yrkesförarkompetens så att den som före den 23 maj 2020 har genomgått en delkurs enligt äldre föreskrifter får tillgodoräkna sig den kursen inom ramen för sin fortbildning. Den som före den 23 maj 2020 har påbörjat en grundutbildning men slutför den efter det datumet får dessutom genomföra hela grundutbildningen enligt äldre föreskrifter och tillgodoräkna sig den som en genomförd grundutbildning. Utöver det behöver den som har tillstånd att bedriva utbildningsverksamhet inte anmäla till Transportstyrelsen de anpassningar av utbildningsplanen som följer av de nya föreskrifterna förrän december 2020. Ändringarna möjliggör också att delar i fortbildningen får genomförs genom distansundervisning. Lagen och förordning trädde i kraft den 23 maj 2020.”

Då pandemiläget förvärrats och Folkhälsomyndigheten har skärpt sina krav i flera regioner är utbildningar över hela landet nu hotade, och många åkerier vill inte att deras chaufförer ska träffas fysiskt alls, då risken för smitta och inställda transporter under en längre tid är stor.

Möjligheten att hålla utbildningarna på distans via nätbaserade lösningar skulle då vara ett alternativ, precis som ministern svarade på tidigare nämnd skriftlig fråga. Men enligt uppgifter vägrar nu Transportstyrelsen att godkänna digitala utbildningar med hänvisning till identifikationsproblem av deltagarna, då kursledaren inte kan kontrollera körkort fysiskt. Detta torde vara enkelt löst med digitalt bank-id.

Min fråga till infrastrukturminister Tomas Eneroth är därför:

 

Avser ministern att ge Transportstyrelsen i uppdrag att godkänna digitala utbildningar för yrkeskompetensbevis, eller avser ministern att ge ytterligare dispens för befintliga yrkeskompetensbevis?