av Sten Bergheden (M)
till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)
Så här står det på Kulturrådets hemsida 6 november 2020: Utlysningen av krisstödet till kulturen är stängd.
Nu är båda ansökningsomgångarna till krisstöden stängda. Sammantaget har Kulturrådet fått in drygt 4 400 ansökningar om totalt 3,3 miljarder kronor. Kulturrådet ska fördela drygt 880 miljoner kronor i stöd till intäktsbortfall, särskilda behov i kulturlivet och smittsäkra evenemang.
Klockan 24.00 den 5 november stängde slussarna till den andra ansökningsomgången. Drygt 2 200 ansökningar till ett totalbelopp på 1,5 miljarder kronor hade då kommit in till Kulturrådet. För särskilda behov i kulturlivet finns cirka 444 miljoner kronor att fördela. Av den aktuella summan ska 80 miljoner gå till smittsäkra evenemang.
De sökta beloppen den andra omgången spänner mellan några tusenlappar upp till 37 miljoner som högst. 18 aktörer söker för belopp över 10 miljoner kronor. Drygt tre fjärdedelar av det totala sökta beloppet avser verksamhetsbidrag och resten avser smittsäkra evenemang och olika främjande insatser.
Mer än två tredjedelar av de sökande har sin hemvist i de tre storstadsregionerna Stockholm, Västra Götaland och Skåne. Stockholm står för högst andel: 40 procent av ansökningarna.
De flesta ansökningarna gäller scenkonst och musik. Hela 70 procent avser teater, dans, musik och andra scenkonstuttryck.
”– Vi kommer nu att gå igenom alla inkomna ansökningar och skapa oss en uppfattning om vilka prioriteringar som behöver göras, säger Kulturrådets generaldirektör Kajsa Ravin. Vår utgångspunkt är att stötta så många som möjligt som är berättigade till krisstöden.
Planen är att vi ska ta beslut om krisstöden första veckorna i december för att kunna betala ut pengarna vid jul.”
Min fråga till ministern handlar om vilka planer ministern har för de personer och företag som trots ansökan inte får del av några pengar, och där ovissheten för framtiden nu bara blir större och större.
Ansökningarna till krisstöden är stängda och ansökningarna är betydligt högre än vad som det finns pengar avsatta för. Dessutom är handläggningstiden lång och ovissheten är svår för många om man får del av stödet eller inte. Det är ju också viktigt att inte alla pengarna nu fördelas till storstäderna utan att även kulturengagemang i våra mindre kommuner får del av pengarna.
Med anledning av detta vill jag fråga kultur- och demokratiminister Amanda Lind:
Vad avser ministern att göra för alla dem som nu hamnar utanför och som enligt kriterierna borde fått stöd men missar stödet då de avsatta pengarna inte räcker?