Fråga 2020/21:457 Kunskap om digitalt arbetssätt

av Lotta Olsson (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Coronapandemin som slog till med kraft från mitten av mars i år har drabbat oss alla hårt. Många människor har dött, många har varit svårt sjuka och många har också fått bestående nedsättningar av sin fysiska och psykiska förmåga. Dessutom har vi tvingats avstå från att träffa alla kära vänner och släktingar för att minska smittspridning.

Vår ekonomi har kraftigt försämrats och vi har tvingats låna ur statskassan för att finansiera både permitteringsersättningar, företagsstöd och sjukpenning på grund av sjukdom eller för att man tillhör en riskgrupp.

Men det kommer en tid efter coronapandemin, och två stora utmaningar kommer att vara att arbeta av den stora vårdskuld som uppkommit, samt att digitalisera vården för att arbeta mer effektivt.

Vårdpersonal har självklart inte haft tid att kompetensutvecklas under pandemin. Tvärtom: Är det några som under pandemin arbetat hårt är det hälso- och sjukvården. Men många av våra äldre har kunnat använda denna tid till att kompetensutveckla sig för att vara mogna för en mer digitaliserad hälso- och sjukvård efter pandemin.

Min fråga till socialminister Lena Hallengren:

 

Har ministern på något sätt arbetat för att ge våra äldre möjlighet att under pandemin faktiskt kompetensutveckla sig för att vara bättre rustade för en mer digitaliserad hälso- och sjukvård?