Fråga 2020/21:455 Karenstid vid uppsagt permitteringsstöd

av Katarina Brännström (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Den karenstid som normalt gäller vid permitteringsstöd borde temporärt anpassas till de snabba förändringar som sker på grund av ökad smittspridning av corona. Arbetsgivare som fått permitteringsstöd i våras på grund av corona men som senare på fråga från Tillväxtverket om de ville söka fortsatt stöd tackade nej, på grund av att de trodde på de ljusare tider man såg efter sommaren, får inte ansöka om nytt permitteringsstöd förrän efter 24 månader.

Nu i november blev det snabbt en helt annan situation och det uppstod ny kris. Därför tvingas arbetsgivare skicka hem sin personal på grund av arbetsbrist. Vid kontakt meddelar Tillväxtverket att eftersom företaget tackat nej till fortsatt stöd så inträder en karenstid på 24 månader och arbetsgivaren får inget permitteringsstöd. Detta kan då medföra att personalen sägs upp och blir arbetslös, då kostnaderna blir för stora för företaget att klara av i längden när intäkterna uteblir.

Därför är min fråga till finansminister Magdalena Andersson:

 

Avser finansministern att vidta några åtgärder när det gäller karenstiden för permitteringsstöd, så att företag snabbare återigen kan ansöka om stöd med anledning av coronakrisen?