Fråga 2020/21:452 Förändringar i bilstödet med anledning av bonus–malus

av Lars Beckman (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

I Sverige finns det ett stöd för personer som behöver bil på grund av en funktionsvariation. Bilstöd kan den få som har en varaktig funktionsnedsättning och stora svårigheter att förflytta sig eller att åka kollektivt. Bilstödet består av olika bidrag för att köpa eller anpassa ett fordon efter sina behov. Det finns tre olika bidrag för att köpa bil: grundbidrag, anskaffningsbidrag och tilläggsbidrag. Om en person tjänar mindre än 220 000 kronor om året kan han eller hon få ett anskaffningsbidrag. Bidraget är från 4 000 kronor och upp till 40 000 kronor. Om det ställs särskilda krav på bilen som personen ska köpa kan man få tilläggsbidrag. Man kan få

En person som tjänar mindre än 220 000 kronor om året och behöver en stor bil kan efter den 1 maj nästa år straffas med en extra fordonsskatt på 40 000 kronor per år. I år får personen motsvarande 20 000 kronor i extra fordonsskatt på samma fordon. Anskaffningsbidraget är max 40 000 kronor i en engångsutbetalning i samband med bilinköpet.

För de personer som har en funktionsvariation får dagens system med bonus–malus mycket stora negativa ekonomiska konsekvenser, och för stora grupper blir möjligheten att investera i en egen bil mycket begränsad. En barnfamilj som efter den 1 maj 2021 behöver en stor minibuss kan få 40 000 kronor i anskaffningsbidrag för att köpa en bil men ska samtidigt under tre år betala 120 000 kronor i extra fordonsskatt.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att säkerställa att människor med bilstöd kompenseras för ökade kostnader med anledning av höjda fordonsskatter?