Fråga 2020/21:450 Tillgång för IVO till polisens belastnings- och misstankeregister

av Johan Hultberg (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Sverige har stora och mycket allvarliga problem med fusk och överutnyttjande av våra välfärdssystem. De senaste tio åren har antalet anmälda bidragsbrott ökat med 153 procent, och uppskattningar pekar på att uppemot 20 miljarder kronor försvinner ned i kriminellas fickor. Nu krävs krafttag för att sätta stopp för bidragsfusket. Våra välfärdssystem ska inte vara en födkrok för kriminella.

För att komma till rätta med bidragsfusket och för att säkerställa att olika former av bidrag och ersättningar bara kommer dem till del som är berättigade till dem föreslår vi moderater en lång rad olika åtgärder. Problematiken är komplex och därför krävs insatser på många nivåer och av många aktörer. Vi vill bland annat att samtliga relevanta myndigheter ska ha i uppdrag att aktivt bidra i det brottsbekämpande arbetet, att en särskild bidragsbrottsenhet ska etableras hos Försäkringskassan liksom att Ekobrottsmyndigheten ska få förstärkta resurser.

En bransch där vi tyvärr har sett stora och allvarliga problem med fusk är assistansbranschen. Det är ett mycket stort bekymmer som inte minst riskerar att gå ut över dem som är i behov av och har rätt till personlig assistans. De oseriösa och i många fall direkt kriminella aktörerna svärtar också ned ryktet för en hel bransch. En viktig åtgärd för att komma till rätta med problemet med oseriösa aktörer inom bland annat assistansbranschen var införandet av tillståndsplikt. I dag krävs tillstånd från Inspektionen för vård och omsorg (IVO) för att få lov att driva bland annat hemtjänst och personlig assistans.

För att ge tillstånd ska IVO bland annat granska det sökande företaget och personerna bakom företaget. Konkret handlar detta bland annat om att IVO granskar tillståndshavarens laglydnad. För att göra detta bör IVO få möjlighet att göra sökningar i polisens belastnings- och misstankeregister. Det kan tyckas som en självklar möjlighet men som myndigheten i dag dock saknar. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Är ministern beredd att vidta de åtgärder som krävs för att IVO ska ges rätt att vid sin tillståndsprövning göra sökningar i polisens belastnings- och misstankeregister?