Fråga 2020/21:449 Handelshinder inom EU

av Johan Hultberg (M)

till Statsrådet Anna Hallberg (S)

 

I coronakrisens spår har protektionismen världen över ökat, dessvärre också i Europa och inom EU. Protektionismen är ett allvarligt ekonomiskt hot, särskilt mot ett litet handelsberoende land som Sverige. Men protektionismen blir också ett allvarligt hälsohot om tillgången till exempelvis läkemedel begränsas av handelsrestriktioner och fördyras av tullar.

Under våren var det en lång rad EU-länder som införde olika handelshinder i strid med reglerna för EU:s inre marknad. Det var och är helt oacceptabelt. Undertecknad och Moderaterna har därför sedan i våras drivit på för att Sverige kraftfullt måste reagera mot denna protektionism och dessa allvarliga brott mot regelverket för EU:s inre marknad. Redan i april lät EU:s handelskommissionär Phil Hogan också meddela att det råder nolltolerans mot handelshinder inom unionen. Trots det var det många länder som dröjde med att avskaffa sina exportrestriktioner. Och enligt uppgifter från Socialdepartementet är det än i dag två medlemsländer, Estland och Rumänien, som fortfarande inte helt och fullt har avskaffat sina handelsrestriktioner.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anna Hallberg:

 

Anser statsrådet att kommissionen nu bör inleda överträdelseförfaranden mot de länder som alltjämt inte har avskaffat sina handelsrestriktioner, eller vilka åtgärder anser statsrådet bör vidtas för att säkra efterlevnaden av reglerna för EU:s fria inre marknad?