Fråga 2020/21:448 Kriminalvårdens kapacitetsbrist

av Johan Hultberg (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Den 10 november höll riksdagen en särskild debatt med anledning av Kriminalvårdens stabsläge och den allvarliga platsbrist som råder inom kriminalvården. Undertecknad följde debatten med stort intresse i hopp om att få svar från ansvarig minister, Morgan Johansson, Socialdemokraterna, om vad regeringen gör för att åtgärda den allvarliga platsbristen. Men i stället för att ge svar på vad regeringen gör och i stället för att ta ansvar för att antalet platser inom kriminalvården nu är färre än för tio år sedan, trots växande såväl befolkning som gängkriminalitet, ägnade justitieministern sin talartid åt bortförklaringar. Men ett besked som kom från ministern var att förverkligandet av utbyggnadsplaner bygger på att det finns ett lokalt stöd ute i kommunerna. Det har ministern naturligtvis helt rätt i.

Åmåls kommun är en kommun som erbjuder Kriminalvården ett gott samarbete för att etablera ett nytt fängelse. I total politisk enighet har kommunen gjort en intresseanmälan till Kriminalvården om att man har såväl intresse av en etablering som förmåga att erbjuda bra villkor för etablering av en kriminalvårdsanstalt i kommunen. Kommunen arbetar just nu med att ta fram ett fördjupat underlag för en etablering, och man har redan bland annat identifierat ett antal möjliga markområden liksom undersökt hur kommunen kan bidra till att säkerställa tillgång till kompetent personal vid en eventuell etablering. Åmåls kommun har alltså räckt upp handen och är beredd att ta ansvar för att bidra till att avhjälpa bristen på kriminalvårdsplatser, men Åmåls ansvarstagande och engagemang räcker inte. Också regeringen måste visa ledarskap och anslå Kriminalvården tillräckliga resurser. Från Moderaternas sida har vi avvisat regeringens otillräckliga resursförstärkningar och i stället föreslagit att Kriminalvården ska få höjda anslag med 500 miljoner kronor 2021, 1 750 miljoner kronor 2022 och 2 miljarder kronor 2023. Sammantaget ökar Moderaterna anslaget med 150 miljoner kronor 2021 och 796 miljoner kronor årligen 2022 och 2023 utöver det som anges i budgetpropositionen.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga justitieminister Morgan Johansson:

 

Vilka åtgärder är ministern och regeringen beredda att vidta för att höja takten i arbetet med att åtgärda Kriminalvårdens kapacitetsbrist?